Gazdaságfejlesztési stratégiaalkotó workshop

Gazdaságfejlesztési stratégiaalkotó workshop

Az első befektetésösztönzési és gazdaságfejlesztési stratégiaalkotó workshop a Megyeházán került megrendezésre 2022. szeptember 20-án a TOP-5.1.1-15-SB1-2020-00002 azonosítószámú „Foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című, ’Paktum 2’ néven ismert projekt keretén belül. A rendezvényen részt vett a Paktumszervezeti tagok képviselőin túl számos megyei közigazgatási-gazdasági-oktatási területről érkezett vezető, döntéshozó is.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a workshopon megjelenteket, valamint Obbágy Vera paktumiroda vezető ismertette a projektet. Ezt követően Jécsák Tibor befektetésösztönzési koordinátor bemutatta a befektetésösztönzési stratégia céljait, az aktuális és jövőbeni gazdasági trendeket és kihívásokat, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye erősségeit befektetési szempontból, valamint a megyei koordináció lehetséges eszközeit.

Meghívott előadóként Bartók Dávid, a NYIP Nonprofit Kft. ügyvezetője vázolta, hogy hogyan jött létre Nyíregyháza Megyei Jogú Város befektetésösztönzési és vállalkozásfejlesztési szervezete, részletesen felsorolta a NYIP Kft. feladatait, megosztotta a résztvevőkkel a befektetésösztönzéssel kapcsolatos kihívásokat és a sikeres befektetésösztönzés előfeltételeit, valamint bemutatta az elért eredményeket. 

Ezután Hegedüs István, a Nyírségi Édesburgonya Zrt. vezérigazgatója bemutatta a beruházás és a működés során tapasztalt nehézségeket, rávilágítva néhány olyan tényre, ami kifejezetten a megye gazdaságában tapasztalható. Hangsúlyozta, hogy van tér a megyében a mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenységre, ebben pedig kiemelten fontos a magasabb feldolgozottságú termékek előállítása, amihez átgondolt termékfejlesztés szükséges. Minden tekintetben nagy hangsúlyt kell fektetni az innovációra, és figyelembe kell venni a jövőben várható trendeket.

A rendezvényt interaktív kerekasztal beszélgetés zárta Róka László, a Megakom Kft ügyvezetőjének moderálásával. A résztvevők rendkívül aktív együttműködést mutattak, melyet a Paktumiroda munkatársai ezúton ismét köszönnek.